info > wetenschappelijk > artikel

Bier kan hartkwalen en kanker helpen voorkomen

ReutersHealth, de provider van gezondheidsnieuws, heeft de resultaten van twee recente studies omtrent bier samengevat: een van Nederlandse onderzoekers van het TNO Nutrition and Food Research in Zeist in verband met hartziekten, en een ander van Duitse kankeronderzoekers in Heidelberg omtrent aan antioxidant bestanddeel van bier, xanthohumol genaamd.

In Zeist heeft Dr. HFJ Hendriks en zijn medewerkers een kleine gerandomiseerde, kruiselings afwisselende en dieetgecontroleerde studie ondernomen met 19 volwassenen die gedurende drie weken dagelijks bier dronken bij hun avondmaal. De vrouwen dronken dagelijks 3 glazen en de mannen vier glazen bier. Het peil van C-reactief prote´ne en van fibrinogen in het plasma werd gemeten, en de resultaten toonden aan dat matige alcoholconsumptie het peil van beide stoffen significant deden dalen. C-reactief prote´ne is een stof geassocieerd met ontsteking en fibrinogen is een essentieel bestanddeel van het proces dat bloedstolling regelt.

In het Duitse Instituut voor Kankeronderzoek in Heidelberg denken wetenschappers een bier te hebben ontwikkeld dat rijk is aan xanthohumol, een polyfenol afkomstig van hop. Dit is een sterk antioxidant die zoals bekend, de groei van tumor cellen kan beperken. Deze stof wordt in normaal bier aangetroffen in lage concentraties (0.01 - 0.20 mg/liter). Het bier echter dat door de groep voor kankeronderzoek gebrouwd werd, daarin, bijgestaan door collega's van de van de Technische Universiteit van Munchen, bevat 1.0 - 2.5 mg/l xanthohumol.

Deze realisatie houdt interessante beloften in, al geeft het onderzoeksteam toe dat het nog enkele jaren van gecontroleerde proeven met mensen kan vergen om te weten of zulk bier effectief kankergezwellen kan helpen bestrijden.

Een groep geleid door Donald Buhler van het Linus Pauling Institute bij de Oregon State University in de US heeft een aantal bijdragen gepubliceerd betreffende xanthohumol, terwijl achtergrond informatie over hop en zijn fysiologisch actieve ingrediŰnten gegeven worden door de New Zeemand Hop Marketeers

bron: bier en gezondheid: bier kan hartkwalen voorkomen